Palkinnot

Damon Knight Memorial Grand Master Award
Elämäntyöpalkinto
Damon Knight Memorial Grand Master Award on Science Fiction and Fantasy Writers of America -järjestön (SFWA) jakama palkinto. Se jaetaan elämäntyöstä elossa olevalle tieteis- tai fantasiakirjailijalle. Ehdotuksen palkinnon saajasta tekee järjestön puheenjohtaja. Palkinto ei ole varsinaisesti Nebula-palkinto, mutta se luovutetaan samassa palkintogaalassa.
Hugo
Paras romaani, Paras novelli, Paras pienoisromaani, Paras pitkä novelli
Hugo-palkinto on vuosittain jaettava tieteis- ja fantasiakirjallisuuden palkinto. Palkinto on nimetty Hugo Gernsbackin mukaan. Palkinnot jaetaan useissa eri luokissa. Palkinnon voittajat valitaan vuosittain World Science Fiction Convention -tapahtuman yhteydessä. Palkintojenjakoseremonia on WorldConin päätapahtuma ja sen jäsenet valitsevat sekä voittajan että ehdokkaat Hugo-palkinnon saajaksi. Hugo-palkintoja on jaettu vuodesta 1953 lähtien.
Nebula
Paras romaani, Paras novelli, Paras pienoisromaani, Paras pitkä novelli
Nebula-palkinto on Science Fiction and Fantasy Writers of American (SFWA) vuosittain jakama palkinto parhaasta Yhdysvalloissa kahden edellisen vuoden aikana julkaistusta tieteis- tai fantasiakirjasta. Palkinto on läpinäkyvä palkki, jossa on kuvattuna kimaltava spiraalitähtisumu eli nebula. Palkintoon ei sisälly rahaa. Nebula-palkintoa pidetään Hugo-palkinnon ohella merkittävimpänä yhdysvaltalaisen tieteiskirjallisuuden palkintona.
Locus
Paras romaani, Paras sf-romaani, Paras fantasiaromaani, Paras kauhuromaani, Paras kokoelma, Paras antologia, Paras ensiromaani, Paras nuortenkirja, Paras novelli, Paras pienoisromaani, Paras pitkä novelli
Locus-palkinto on Locus-lehden myöntämä palkinto. Palkinnot jaetaan lehden lukijoiden kyselyn perusteella.
Arthur C. Clarke -palkinto
Paras romaani
Arthur C. Clarke -palkinto on vuosittain jaettava brittiläinen tieteiskirjallisuuden palkinto.
British Science Fiction Award
Paras romaani, Paras novelli
British Science Fiction Award eli BSFA-palkinto on vuosittain myönnettävä kirjallisuuspalkinto tieteiskirjallisuudelle. Palkinto on myönnetty vuodesta 1970 lähtien.
Sidewise
Paras romaani, Paras novelli, Elämäntyöpalkinto
Sidewise-palkinto vaihtoehtoiselle historialle on 1995 perustettu palkinto tunnustuksena vuoden parhaille vaihtoehtoisen historian teoksille.
Tähtivaeltaja
Paras romaani
Tähtivaeltaja-palkinto on Tähtivaeltaja-lehteä julkaisevan Helsingin Science Fiction Seuran jakama palkinto vuoden parhaasta suomeksi ilmestyneestä tieteiskirjasta.
Skylark
Elämäntyöpalkinto
Edward E. Smith Memorial Award for Imaginative Fiction tai Skylark-palkinto myönnetään elämäntyöstä science fictionin parissa. Palkinnon myöntää NESFA.
Campbell Memorial Award
Paras romaani
John W. Campbell Memorial Award for Best Science Fiction Novel myönnetään vuoden parhaasta science fiction-romaanista. Palkinnon myöntää Kansasin yliopiston Center for the Study of Science Fiction.
Philip K. Dick Award
Paras romaani
Philip K. Dick-palkinto myönnetään parhaalle alunperin pehmeäkantisena Yhdysvalloissa ilmestyneelle kirjalle. Palkinnon myöntää Philadelpia Science Fiction Society.
Theodore Sturgeon Award
Paras novelli
Theodore Sturgeon-palkinto myönnetään vuoden parhaalle novellille. Palkinnon myöntää Kansasin yliopiston Center for the Study of Science Fiction.
Atorox
Paras novelli
Turun Science Fiction Seura ry:n jakama Atorox on maamme vanhin tieteiskirjallisuuspalkinto. Se myönnetään vuosittain edellisen vuoden parhaalle ensimmäistä kertaa julkaistulle kotimaiselle suomen- tai ruotsinkieliselle tieteis- tai fantasianovellille.
Tähtifantasia
Paras romaani
Helsingin Science Fiction Seura ry:n jakama palkinto annetaan edellisvuoden parhaalle Suomessa ilmestyneelle fantasiakirjalle.
Kuvastaja
Paras romaani
Suomen Tolkien-seura Kontu ry jakaa vuosittain Kuvastaja-palkinnon edellisen vuoden parhaalle suomalaiselle fantasiakirjalle. Ensimmäisen kerran se jaettiin vuonna 2001.
Portin novellikilpailu
Paras novelli
Tampereen Science Fiction Seura ry:n jakama palkinto annetaan vuoden parhaalle kotimaiselle tieteis- tai fantasianovellille.
Nova-novellikilpailu
Paras novelli
Nova on aloitteleville kirjoittajille suunnattu palautteellinen science fiction- ja fantasianovellien kirjoituskilpailu. Kilpailun tarkoituksena on auttaa osallistujia kehittymään kirjoittajina ja nostaa sf/f-kirjoittajakenttään uusia nimiä. Kisa on tarkoitettu kirjoittajille, jotka eivät ole vielä julkaisseet omaa kaunokirjallista teostaan (julkaisut antologiassa tai omakustanteet eivät ole este osallistumiselle).
Kosmoskynä
Elämäntyöpalkinto
Suomen Tieteiskirjoittajat ry myöntää Kosmoskynä-palkinnon henkilölle, jonka on katsottu ansiokkaasti edistäneen suomalaista tieteiskirjallisuutta.