Palkinnot

Kunkin palkinnon kohdalla luetellaan vain teokset ja henkilöt, jotka löytyvät tietokannasta. SF-aiheisten palkintojen kohdalla tämä tarkoittaa, että henkilöpalkintojen osalta henkilöltä on julkaistu suomeksi ainakin yksi teos ja teosten kohdalla, että juuri kyseinen teos on saatavilla suomeksi.

Kotimaiset palkinnot

Finlandia-palkinto
Paras romaani
Finlandia-palkinto on vuonna 1984 perustettu kirjallisuuspalkinto, jonka jakaa vuosittain Suomen Kirjasäätiö tunnustuksena ansiokkaan romaanin kirjoittajalle. Alun perin palkinto myönnettiin mille tahansa kaunokirjalliselle teokselle, mutta vuodesta 1993 sen on voinut saada vain romaani.
Kosmoskynä
Elämäntyöpalkinto
Suomen Tieteiskirjoittajat ry myöntää Kosmoskynä-palkinnon henkilölle, jonka on katsottu ansiokkaasti edistäneen suomalaista tieteiskirjallisuutta.
Kuvastaja
Paras romaani
Suomen Tolkien-seura Kontu ry jakaa vuosittain Kuvastaja-palkinnon edellisen vuoden parhaalle suomalaiselle fantasiakirjalle. Ensimmäisen kerran se jaettiin vuonna 2001.
Topelius-palkinto
Paras nuortenkirja
Topelius-palkinto on suomalainen kirjallisuuspalkinto, jonka perusti vuonna 1946 Nuorten Kirja ry (nykyisin Suomen Nuorisokirjailijat ry). Palkinnon tarkoituksena on lisätä lasten- ja nuortenkirjojen arvostusta. Palkinto myönnetään vuosittain korkeatasoisesta nuortenkirjasta.
Tähtifantasia
Paras romaani
Helsingin Science Fiction Seura ry:n jakama palkinto annetaan edellisvuoden parhaalle Suomessa ilmestyneelle fantasiakirjalle.
Tähtivaeltaja
Paras romaani
Tähtivaeltaja-palkinto on Tähtivaeltaja-lehteä julkaisevan Helsingin Science Fiction Seuran jakama palkinto vuoden parhaasta suomeksi ilmestyneestä tieteiskirjasta.

Ulkomaiset palkinnot

Arthur C. Clarke -palkinto
Paras romaani
Arthur C. Clarke -palkinto on vuosittain jaettava brittiläinen tieteiskirjallisuuden palkinto.
Bram Stoker Award
Paras romaani, Paras antologia, Paras novelli
Bram Stoker Award on Horror Writers Associationin (HWA) myöntämä Bram Stokerin mukaan nimetty kirjallisuuspalkinto, joka myönnetään englanninkieliselle kauhukirjallisuudelle.
British Science Fiction Award
Paras romaani, Paras novelli
British Science Fiction Award eli BSFA-palkinto on vuosittain myönnettävä kirjallisuuspalkinto tieteiskirjallisuudelle. Palkinto on myönnetty vuodesta 1970 lähtien.
Campbell Memorial Award
Paras romaani
John W. Campbell Memorial Award for Best Science Fiction Novel myönnetään vuoden parhaasta science fiction-romaanista. Palkinnon myöntää Kansasin yliopiston Center for the Study of Science Fiction.
Carnegie-mitali
Paras nuortenkirja
Carnegie-mitali (engl. Carnegie Medal) on Yhdistyneen kuningaskunnan vanhin[2] lastenkirjallisuuspalkinto. Englantilaisen kirjastoseuran (Library Association) vuonna 1936 perustama ja skotlantilaissyntyisen Andrew Carnegien mukaan nimetty palkinto on jaettu ansiokkaille lasten- ja nuortenkirjoille vuosittain 1937 lähtien. Vuodesta 2002 lähtien palkinnon on myöntänyt CILIP (Chartered Institute of Library and Information Professionals).
Damon Knight Memorial Grand Master Award
Elämäntyöpalkinto
Damon Knight Memorial Grand Master Award on Science Fiction and Fantasy Writers of America -järjestön (SFWA) jakama palkinto. Se jaetaan elämäntyöstä elossa olevalle tieteis- tai fantasiakirjailijalle. Ehdotuksen palkinnon saajasta tekee järjestön puheenjohtaja. Palkinto ei ole varsinaisesti Nebula-palkinto, mutta se luovutetaan samassa palkintogaalassa.
Hugo
Paras romaani, Paras novelli, Paras pienoisromaani, Paras pitkä novelli
Hugo-palkinto on vuosittain jaettava tieteis- ja fantasiakirjallisuuden palkinto. Palkinto on nimetty Hugo Gernsbackin mukaan. Palkinnot jaetaan useissa eri luokissa. Palkinnon voittajat valitaan vuosittain World Science Fiction Convention -tapahtuman yhteydessä. Palkintojenjakoseremonia on WorldConin päätapahtuma ja sen jäsenet valitsevat sekä voittajan että ehdokkaat Hugo-palkinnon saajaksi. Hugo-palkintoja on jaettu vuodesta 1953 lähtien.
Locus
Paras romaani, Paras sf-romaani, Paras fantasiaromaani, Paras kauhuromaani, Paras kokoelma, Paras antologia, Paras ensiromaani, Paras nuortenkirja, Paras novelli, Paras pienoisromaani, Paras pitkä novelli
Locus-palkinto on Locus-lehden myöntämä palkinto. Palkinnot jaetaan lehden lukijoiden kyselyn perusteella.
Mythopoeic
Paras romaani, Paras nuortenkirja
Mythopoeic Society on jakanut fantasiaan ja myytteihin liittyviä kirjallisuus- ja kirjallisuuden tutkimuksen palkintoja vuodesta 1971 lähtien. Kirjallisuuspalkinto jaetaan erikseen sekä aikuisten fantasialle, että lasten ja nuorten fantasialle.
Nebula
Paras romaani, Paras novelli, Paras pienoisromaani, Paras pitkä novelli
Nebula-palkinto on Science Fiction and Fantasy Writers of American (SFWA) vuosittain jakama palkinto parhaasta Yhdysvalloissa kahden edellisen vuoden aikana julkaistusta tieteis- tai fantasiakirjasta. Palkinto on läpinäkyvä palkki, jossa on kuvattuna kimaltava spiraalitähtisumu eli nebula. Palkintoon ei sisälly rahaa. Nebula-palkintoa pidetään Hugo-palkinnon ohella merkittävimpänä yhdysvaltalaisen tieteiskirjallisuuden palkintona.
Nobelin kirjallisuuspalkinto
Elämäntyöpalkinto
Nobelin kirjallisuuspalkinto on yksi viidestä alkuperäisestä Nobel-palkinnosta ja se on maailman arvostetuin kirjallisuuspalkinto. Ruotsin akatemia on myöntänyt sen ansioituneille kirjailijoille vuodesta 1901 alkaen. Alfred Nobelin testamentin mukaan kirjallisuuspalkinnolla tulee palkita teoksia, joissa on "ihanteellinen tendenssi".
Philip K. Dick Award
Paras romaani
Philip K. Dick-palkinto myönnetään parhaalle alunperin pehmeäkantisena Yhdysvalloissa ilmestyneelle kirjalle. Palkinnon myöntää Philadelpia Science Fiction Society.
Sidewise
Paras romaani, Paras novelli, Elämäntyöpalkinto
Sidewise-palkinto vaihtoehtoiselle historialle on 1995 perustettu palkinto tunnustuksena vuoden parhaille vaihtoehtoisen historian teoksille.
World Fantasy Award
Paras romaani, Paras kokoelma, Paras antologia, Paras novelli, Paras pienoisromaani, Elämäntyöpalkinto
World Fantasy Award on kirjallisuuspalkinto, joka jaetaan joka vuosi tunnustuksena huomattavasta aikaansaannoksesta fantasiakirjallisuuden alalla.