Doyle, Arthur Conan

Polestar-laivan kapteeni

2011 (englanti)

  • Kauhu Kauhu
  • Kokoelma Kokoelma

Sherlock Holmesin luojan hiuksianostattavia tarinoita

Valaanpyyntialus on juuttunut ahtojäihin hyisellä Jäämerellä. Jokin riivaa kapteenin mieltä, ja kauhistunut miehistö raportoi vertahyytävistä valitushuudoista, joita kantautuu pimeältä jäälakeudelta, ja valkeista, aavemaisista hahmoista.

Marie Celeste -laiva tavataan ajelehtimasta avomereltä. Sen miehistö ja martkustajat ovat kadonneet. Vaikuttaa siltä kuin he olisivat haihtuneet ilmaan kesken askareidensa. Mysteeri saa valaistusta vasta vuosien kuluttua, kun laivalta ainoana pelastunut ilmaantuu kertomaan tarinansa.

Äkkirikastunut moukkamainen liikemies ostaa kartanon, jossa on kaikki hienoston tykötarpeet. Yhtä vain puuttuu: talossa ei ole omaa kummitusta. Sellainenhan pitää ostaa!

Nämä ja kirjan muut kertomukset edustavat Arthur Conan Doylen (1859–1930) vähemmän tunnettua puolta. Sherlock Holmes -tarinat ovat näet vain pieni osa hänen laajasta tuotannostaan. Siihen sisältyy muun muassa lehtiartikkeleita, historiallisia romaaneja ja myös näitä hyytäviä kertomuksia, joissa on yliluonnollisia aineksia.

Novellit
Amerikkalaisen tarina (The American's Tale, 1880)
Aution laivan arvoitus (J. Habakuk Jephson's Statement, 1884)
Hopeakirves (The Silver Hatchet, 1883)
John Barrington Cowles (1886)
Kummituksen valinta (Selecting a Ghost, 1883)
Merkittävä koe Keinplatzissa (The Great Keinplatz Experiment, 1885)
Polestar-laivan kapteeni ((The Captain of the Polestar, 1894)

Painokset

1.p

Siniplaneetta 2011.
Suom Jorma-Veikko Sappinen
197 sivua. 22 cm.
ISBN 978-952-5658-18-7.